HomeVoordelig lenenBescherm uw woning tegen inbrekers

Bescherm uw woning tegen inbrekers

Door de toename van het aantal inbraken in ons land is het meer dan ooit nodig om uw huis te beveiligen. Dat hoeft niet noodzakelijk duur te zijn.

Bénédicte Biron, diefstalpreventieadviseur

Volgens de laatste statistieken is het aantal inbraken geregistreerd door de politie in het eerste semester van 2012 met 10,8% toegenomen ten opzichte van het eerste semester van 2011. Er bestaan nochtans veel middelen om uw woning te beschermen tegen inbrekers. Die maatregelen zijn trouwens niet noodzakelijk duur.

Eerste stap: neem contact op met een diefstalpreventieadviseur

Wilt u uw huis beveiligen? Maak gebruik van gratis advies in uw buurt. In elke gemeente vindt u één of meerdere diefstalpreventieadviseurs, die u graag persoonlijk advies geven. Hun rol bestaat erin om u - voor preventie of na een inbraak - te helpen bepalen welke voorzorgen u moet nemen om ongewenst bezoek te vermijden.

Uw huis beschermen: een kwestie van gewoonte(s)

Voor Bénédicte Biron, diefstalpreventieadviseur in Luik, begint een efficiënte bescherming eerst en vooral met het bestuderen van uw gewoontes. “Elke situatie is verschillend, niet alleen omdat elke woning zijn eigen kenmerken heeft, maar ook omdat de bewoners verschillende gewoontes hebben”, legt de specialist uit. “Bijvoorbeeld: sommige mensen hebben de gewoonte om binnen en buiten te gaan via de garage, terwijl anderen altijd de voordeur nemen. Als we ter plaatste gaan bij mensen die het vragen, beginnen we onze veiligheidsaudit altijd met een studie van hun manier van komen en gaan. En dikwijls slaan onze eerste raadgevingen op het veranderen van bepaalde gewoontes, zoals bv. systematisch de deur met de sleutel sluiten. Als u de deur gewoon achter u dichttrekt, heeft een geroutineerde inbreker maar een paar seconden nodig om binnen te geraken! U kunt u niet voorstellen hoeveel mensen vergeten om de deuren van hun huis of appartement op slot te doen als ze gaan slapen!”

Toegangen beveiligen

De diefstalpreventieadviseurs bestuderen ook alle mogelijke toegangen tot het huis. “We bekijken de deuren, de ramen en de kelderramen om te zien of ze voldoende beschermd zijn. Enkele bijkomende beschermingsmaatregelen zijn niet noodzakelijk duur: om de schuiframen van een veranda te beveiligen, volstaat het bv. er een buis tussen te leggen, zodat ze niet opengeschoven kunnen worden. Gemakkelijk en heel efficiënt! Op het vlak van buitenbeveiliging spreken we van de ‘limiet van drie minuten’: als de inbreker binnen die tijdspanne er niet in slaagt om binnen te geraken, geeft hij het op. Maar we bestuderen ook de afscheidingen in het huis. Bijvoorbeeld als de garage in verbinding staat met het huis, moet je eraan denken om ook die deur te beveiligen.”

Een alarm? Ja, maar...

Veel mensen denken er spontaan aan om een anti-inbraakalarm te installeren. Ook daarin kunnen de preventieadviseurs een belangrijke rol spelen. “De bedrijven die zulke alarmsystemen verkopen, stellen volledige oplossingen voor waarvan de kostprijs remmend kan werken. We proberen een oplossing te vinden die uit verschillende fases bestaat: in eerste instantie worden de centrale en één of twee detectoren op de meest gevoelige plaatsten geïnstalleerd, in een tweede fase worden andere detectoren en beveiligingen geplaatst”, legt de specialist uit. “Op die manier kunnen de investeringen gespreid worden en kan je profiteren van de belastingvermindering voor uitgaven voor beveiliging toegekend door de regering. De burgers die hun woning beveiligen kunnen inderdaad 30% van de factuur recupereren met een limiet van 750 euro per jaar (bedrag voor 2013). “We moeten natuurlijk neutraal blijven: we raden nooit een bepaald merk aan. We helpen wel de burger bij het opstellen van een nauwkeurig lastenboek en geven hem uitleg over de verschillende normen die bestaan."

Sociale controle aanmoedigen

Een ander essentieel element in de beveiliging van een woning kost alleen maar een beetje goede wil: maak gebruik van sociale controle. “Een simpel voorbeeld is de hagen snoeien: als je de gevel vanop straat goed ziet, hebben eventuele inbrekers meer kans om gezien te worden”, licht Bénédicte Biron toe. “Buitenverlichting met een bewegingssensor installeren is ook niet extreem duur. Als ze aanspringt, worden uw buren – of u – gewaarschuwd als een inbreker uw huis nadert.”

De beste bescherming: geef diefstal geen kans

Volgens Bénédicte Biron is een ander essentieel element het voorkomen van de verleiding tot diefstal. “De meeste diefstallen zijn opportunistische daden: de inbrekers doen de ronde in een wijk op zoek naar mogelijke doelwitten die makkelijk toegankelijk zijn. Als u een zak of een laptop op een vensterbank laat liggen, kunnen inbrekers het raam inslaan en ermee van doorgaan: zelfs het meest gesofistikeerde alarm houdt hen niet tegen!” Ook als u een plasma-tv of de allernieuwste home cinema koopt, zet de verpakking dan niet zomaar bij het afval: u trekt onvermijdelijk de aandacht. Snij ze in stukken en steek die in een zak, zodat de buitenkant niet leesbaar is. En natuurlijk, als u weggaat, vermijd dan dat uw huis er verlaten uitziet: vraag aan een buur om de brievenbus leeg te maken en gebruik voor één of meer lampen een tijdschakelaar. En laat vooral geen boodschap achter, waarin staat dat u voor een tijdje weg bent, op uw antwoordapparaat of nog erger op de sociale netwerken.” Preventie begint altijd met een paar eenvoudige voorzorgen die u niets kosten.