HomeMijn geld beherenBescherm u tegen ‘skimming’!

Bescherm u tegen ‘skimming’!

Bij skimming worden de gegevens van uw bankkaart op een andere kaart gekopieerd en probeert de crimineel uw geheime code te weten te komen. Met die gekopieerde kaart kan hij dan frauduleuze verrichtingen via uw rekening doen. Hieronder enkele eenvoudige tips om u daartegen te beschermen.

Vermijd dat uw kaart gekopieerd wordt

Om uw kaart te kopiëren moeten de criminelen eerst de mogelijkheid hebben om ze te lezen. Daarvoor hebben ze maar twee mogelijkheden:

  • Knoeien met een geldverdeler of een Self’Bankingautomaat: door er een verkleinde kaartlezer op te installeren, kopiëren de criminelen uw gegevens zonder dat u het merkt, terwijl u uw verrichtingen doet. Bekijk elke automaat grondig voor u uw kaart erin steekt. Als u sporen van lijm ziet of als de gleuf waarin u uw kaart moet steken een andere kleur heeft dan de rest van het toestel, gaat u naar een andere automaat.
  • Uw kaart kopiëren in een winkel of een restaurant. Zorg ervoor dat u uw kaart nooit uit het oog verliest en dat een winkelbediende of een kelner in het restaurant uw kaart nooit meeneemt.

Bescherm uw geheime code

Zelfs als hij erin geslaagd is om uw kaart te kopiëren, kan een crimineel er niets mee doen zonder uw geheime code. Hij zal dus alles proberen om die te bekomen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Door ‘shoulder surfing’: hij kijkt letterlijk mee over uw schouder (aan de geldautomaat) of achter u (aan de kassa van een winkel of een restaurant) en onthoudt uw code op het moment dat u ze invoert. Houd uw andere hand er dus altijd voor. Of nog beter: vraag aan de persoon die meekijkt, om achteruit te gaan. Als hij dat niet doet, onderbreekt u de transactie en gaat u weg.
  • Door het installeren van een camera: de camera wordt discreet gericht op het klavier en neemt zo uw geheime code op. Het volstaat dus dat u met uw andere hand de hand die de code ingeeft, afschermt.
  • De installatie van een vals klavier op het bestaande klavier. Als het klavier te fel uitsteekt, ga dan naar een andere terminal.

Gebruik bij voorkeur apparaten die binnen staan

Self’Bankings die zich in een agentschap of in een gebouw bevinden, zijn veel minder toegankelijk voor skimmers et worden meestal via camera’s bewaakt. Gebruik bij voorkeur die terminals.

Meer weten?

Dit is een schema gepubliceerd door de Amerikaanse FBI. Het toont u waarop u moeten letten aan een geldautomaat.

 

Iets verdachts gemerkt? Reageer direct!

Beter voorkomen dan genezen. Als u iets verdachts merkt, neem dan onmiddellijk contact op met Card Stop om uw kaart te blokkeren. U kunt de klok rond bij hen terecht op het nummer +32 70 344 344 of via www.cardstop.be

Lees ook: 5 tips om de valkuilen van ‘phishing’ te vermijden