HomeOndernemenBeroepskosten in de belastingaangifte: forfait of werkelijke kosten?

Beroepskosten in de belastingaangifte: forfait of werkelijke kosten?

Bent u een werknemer? Bij het invullen van uw belastingaangifte hebt u twee mogelijkheden voor het aangeven van uw beroepskosten: u kunt de forfaitaire methode gebruiken, of kiezen voor de methode van de werkelijke kosten. Maar welke past het beste bij uw situatie? Een overzicht.

Aftrek van de beroepskosten, geldt dat ook voor werknemers?

Uw belasting wordt berekend op het totaal van uw inkomsten: de belastbare grondslag. De belastingdienst past daar dan een bepaald percentage op toe, afhankelijk van de schaal waarin u valt. Het is echter ook mogelijk om die belastbare grondslag te verlagen. De belastingdienst staat u toe om van uw beroepsinkomsten de zogenaamde beroepskosten af te trekken. Ook als werknemer beschikt u over het recht om uw beroepskosten af te trekken. Om aftrekbaar te zijn, moet een uitgave echter aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De uitgave moet als doel hebben een professioneel inkomen te verkrijgen: zo kunt u bijvoorbeeld uw autokosten inbrengen, of uw treinkaartjes om naar het werk te gaan. De redenering is: als u niet naar uw werk kunt gaan, is het moeilijk om een loon te verdienen.

  • U moet de uitgave zelf betaald hebben: zo kunt u bijvoorbeeld uw bedrijfswagen niet nog een keer aftrekken van de belastingen. En als uw werkgever tussenkomt in het treinabonnement, is enkel het gedeelte aftrekbaar dat u uit eigen zak hebt betaald.

  • De uitgave moet gemaakt zijn in het jaar waarin u de daaraan verbonden inkomsten hebt ontvangen. U kunt dus bijvoorbeeld geen onkosten uit 2015 aftrekken van uw inkomsten van 2016.

  • U moet elke uitgave kunnen bewijzen: u moet dus al uw facturen en bonnetjes bijhouden, of de lengte van uw traject kunnen rechtvaardigen (bijvoorbeeld met behulp van Google Maps).

Eenvoudig en snel: de forfaitaire methode

U hebt geen flauw idee hoe u daaraan moet beginnen? De fiscus heeft aan alles gedacht! Ook als u geen beroepskosten hebt vermeld op uw aangifte, hebt u het recht uw kosten af te trekken. De belastingdienst trekt een vast percentage van uw belastbare loon af als beroepskosten. Elk jaar publiceert de overheid haar fiscale barema's. Voor het boekjaar van 2017 (uw inkomsten van 2016) werd de limiet vastgelegd op 4320 euro.

Gedetailleerd en nauwkeurig: de methode van de werkelijke kosten.

Als u er de moed voor kunt opbrengen, kunt u proberen de methode van de werkelijke kosten toe te passen. Deze methode zal veel meer tijd kosten, maar heeft het voordeel dat ze erg precies is. Hiervoor moet u al uw beroepskosten zelf berekenen, en dus ook al uw trajecten naar het werk, tegen € 0,15 per gereden kilometer of € 0,23 per kilometer als u per fiets naar het werk gaat.

Hoe kiest u nu de methode?

Als u werknemer bent, zal de forfaitaire methode wellicht het interessantst zijn, tenzij u elke dag veel kilometers aflegt omdat u ver van uw werk woont. In dat geval zal de methode van de werkelijke kosten vaak interessanter blijken. De enige manier om dat echter zeker te weten, is door de berekening te maken. Hiertoe moet u precies aangeven:

  • Hoeveel dagen per jaar u effectief bent gaan werken (dagen waarop u thuis werkte tellen dus niet mee).

  • De afgelegde afstand.

Geen paniek wanneer u er niet zeker van bent dat u de juiste methode hebt gekozen! De wet legt de belastingdienst op om voor elke persoon de meest interessante oplossing te kiezen. Als de forfaitaire methode voor u dus toch interessanter zou blijken, zal de belastingdienst geen rekening houden met de elementen die u hebt vermeld, en toch het forfait toepassen.

Als u Tax-on-Web gebruikt voor uw belastingaangifte, kunt u bovendien zelf een simulatie maken om te zien wat het beste uitkomt. Een goede manier om er alvast een idee van te krijgen, is uw kosten ruwweg in te schatten en vervolgens op Tax-on-Web te testen of die eerste inschatting een interessanter resultaat geeft dan het forfait. Is dat het geval, dan kunt u uw kosten preciseren in uw aangifte. Is dat niet zo, dan geniet u gewoon van het 'fiscale cadeautje' van het forfait.