HomeVoordelig lenenBenzine of diesel? Wat is het rendabelste voor u?

Benzine of diesel? Wat is het rendabelste voor u?

U wilt een nieuwe auto kopen en twijfelt tussen benzine en diesel? Hieronder vindt u de belangrijkste punten die u bij uw keuze zullen helpen.

1. Aankoopprijs

Voor twee identieke voertuigen ligt de aankoopprijs van een benzinemotor een stuk lager dan een dieselmotor. Maar als het aantal kilometers per jaar meer bedraagt dan 25.000, is diesel voordeliger voor u. De besparingen op de brandstof compenseren de hogere aankoopprijs. Toch opgelet, want het prijsverschil wordt almaar kleiner.

2. Doorverkoopwaarde

Als u een nieuwe auto koopt, denk dan ook aan het moment waarop u hem verkoopt. Het eerste jaar verliest een auto doorgaans een kwart van zijn aankoopwaarde. Daarna behouden benzinewagens beter hun waarde. Maar als u van plan bent om lang met uw auto te blijven rijden, levert de langere levensduur van een dieselwagen u waarschijnlijk meer op. Denk dus goed na over het aantal jaren dat u uw auto wilt houden, vooraleer u een keuze maakt.

3. Onderhoud

Of u nu voor diesel of benzine kiest, uw auto moet regelmatig op onderhoud. Zo verlengt u de levensduur ervan. Buiten het klassieke onderhoud aan de motor en elektronica heeft een dieselmotor enkele typische kenmerken:

  • De injectoren moeten goed in de gaten gehouden worden
  • In een dieselmotor zitten meer fragiele onderdelen die duur zijn om te laten vervangen
  • Ingewikkelde middelen om de vervuiling te beperken (roetfilter, koeling van uitlaatgassen…) en hoge onderhoudskosten

Die verschillende elementen zorgen ervoor dat het onderhoud van een dieselmotor duurder is dan dat van een benzinemotor.

4. Belastingen

Elk voertuig dat op de openbare weg gebruikt wordt, is onderworpen aan de Belgische belasting op inverkeerstelling. Maar de tarieven verschillen serieus in functie van:

Naast die eenmalige belasting moet u ook jaarlijks verkeersbelasting betalen. Die wordt volgens dezelfde criteria berekend.

5. Brandstof

Het prijsverschil tussen de twee types heeft de koper lang richting diesel geduwd. Maar dat verschil wordt almaar kleiner. De brandstof is dus niet meer het enige doorslaggevende argument.

6. Aantal kilometers per jaar

Om de beste keuze te maken moet u het aantal kilometers kennen dat u jaarlijks aflegt. Als dat minder dan 25.000 km is, kies dan voor benzine. Vanaf 25.000 km gaat u voor diesel.

Tel drie jaar om de hogere aankoopprijs af te schrijven (op basis van 25.000 km per jaar en de huidige dieselprijs).

7. Korte of lange ritten

Neem ook uw dagelijkse ritten eens onder de loep. Legt u korte of lange afstanden af? Vooral in de stad of op de autosnelweg?

Voor korte afstanden is een benzinewagen beter. Voor langere en gemengde ritten is een dieselwagen dan weer beter. Schat het aantal kilometers dat u dagelijks doet niet te hoog in bij de aankoop.

8. Verbruik

Het verbruik staat in de technische gegevens. Maar dat is louter indicatief. Het hangt vooral af van de afstanden die u aflegt en van uw rijstijl. Een sportievere rijstijl zorgt in belangrijke mate voor een hoger verbruik.

Voor u tot de aankoop overgaat, kunt u gespecialiseerde forums raadplegen. Of een testrit maken om een idee te krijgen van het echte verbruik.

De keuze tussen diesel en benzine hangt in sterke mate af van de manier waarop u de auto gebruikt (aantal kilometers en type ritten). Maar denk goed na als u begint te rekenen. Door het kleinere prijsverschil aan de pomp worden dieselmotoren minder interessant.

Wat het uiteindelijk ook wordt, we wensen u veel rijplezier!