HomeSlim sparenBent u gemaakt voor samenhuizen?

Bent u gemaakt voor samenhuizen?

Een woning delen met volwassenen, is de nieuwe trend. Of het nu met vrienden of onbekenden is. Samenhuizen heeft zijn voor- en nadelen. Niet iedereen kan het. Bent u ervoor gemaakt?

De Belgen, en dan vooral de jongeren, opteren meer en meer voor samenhuizen. Soms gewoon omdat ze het leuk vinden, maar ook almaar meer om kosten te besparen.

Samenhuizen en kosten delen

Samen huren biedt veel financiële voordelen. U beperkt uw huurbudget, hebt meer ruimte tot uw beschikking en bespaart bovendien op uw kosten…

Die besparingen zijn niet het enige voordeel. Ook uw sociale leven zal erop vooruitgaan. Hoe zalig is het niet om na uw werk thuis te komen in een huis vol leven en om uw belevenissen van de dag te delen met uw medehuurders? Toch als u van gezelschap houdt…

Enkele onmisbare karaktertrekken

Of het nu met familie, vrienden of onbekenden is, om samen te huizen moet u op zijn minst openstaan voor het groepsleven. En dus bereid zijn om water bij de wijn te doen om te vermijden dat kleine meningsverschillen uit de hand lopen. Welke karaktertrekken zijn belangrijk voor een goede medehuurder?

  • Respect hebben voor anderen.
  • In staat zijn om een dialoog aan te gaan om eventuele problemen op te lossen.
  • Ordelijk zijn (op zijn minst in de gemeenschappelijke ruimtes).
  • Goedgezind zijn, uit respect voor de anderen.
  • Bereid zijn om te delen. Zoals uw keukengerei of het stukje chocolade dat u in de ijskast gelegd had.

Huurcontract en dagelijks leven

  • Huurcontract: het is beter dat elke medehuurder het huurcontract ondertekent. Dan heeft iedereen het recht om er te wonen. U kunt er ook een solidariteitsclausule aan toevoegen. Zo bent u er zeker van dat de huur betaald wordt, als één van de medehuurders de woning verlaat voor het contract afloopt.
  • Huur: open een gemeenschappelijke rekening waarop elke huurder zijn deel van de huur stort. Zo krijgt de eigenaar maar één overschrijving. Opgelet: vergelijk de banken met elkaar om een gratis zichtrekening te vinden.
  • Aandeel in de huur: ofwel deelt u de huur door het aantal medehuurders. Of als de ene kamer veel groter is dan de andere, berekent u het aandeel in functie van het aantal vierkante meters.
  • Gemeenschappelijke kosten: gebruik een app voor de gemeenschappelijke uitgaven. Met Tricount bijvoorbeeld is dat heel eenvoudig.