HomeBeleggen op maatBeleggersBarometer ING: Crisis duurt nog jaren volgens Belgische belegger

BeleggersBarometer ING: Crisis duurt nog jaren volgens Belgische belegger

Elke maand meet de BeleggersBarometer van ING het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. In september bleek hieruit dat men verwacht dat de crisis nog een paar jaar zal aanhouden.

De ING-BeleggersBarometer stagneert sinds juni. De barometer zit een stuk onder het neutrale niveau, wat wijst op een terughoudendheid van de Belgische belegger. Dat zou kunnen komen door het eerder kwakkelende conjunctuurklimaat. 41% van de ondervraagden zag de Belgische economie de voorbije maanden immers verslechteren. Slechts 20% ziet een verbetering. De toekomst ziet de Belgische belegger nog somberder in.

Als de Belgische belegger wordt gevraagd wanneer de crisis achter de rug zal zijn, antwoordt liefst 43% dat dit niet voor 2016 zal zijn. Meer dan 90% verwacht dat de Belgische regering in de volgende jaren belangrijke structurele maatregelen zal moeten nemen. Een achteruitgang van de levensstandaard lijkt 40% van de Belgische beleggers dan ook onvermijdelijk. Vooral jongeren hebben het niet gemakkelijk volgens hen.

Belgische beleggers twijfelen om in aandelen te stappen. Amper 21% verwacht dat de Brusselse beurs in de komende maanden zal stijgen, terwijl 38% een terugval vreest. Dat neemt niet weg dat de bereidheid om beursrisico te nemen marginaal gestegen is.  Een vierde van de beleggers vindt het een goed moment om in minder risicovolle sectoren te investeren en 22% vindt het een goed moment om obligaties te kopen.

De eerder geringe interesse voor obligaties is misschien ook te wijten aan de hogere roerende voorheffing, hoewel dat effect beperkt lijkt. Zo zegt 18% van de ondervraagde Belgen dat ze hun beleggingen hebben aangepast vanwege de hogere roerende voorheffing. Spaarboekjes en levensverzekeringen worden hierdoor populairder.

Bron: BeleggersBarometer ING door Peter Vanden Houte, Chief Economist, www.ing.be