HomeBeleggen op maatBeleggersBarometer ING: Belgische beleggers vinden obligatierente te laag

BeleggersBarometer ING: Belgische beleggers vinden obligatierente te laag

Elke maand meet de BeleggersBarometer van ING het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. In oktober bleek daaruit dat beleggers vooral bezorgd zijn over de conjunctuurevolutie.

De ING-beleggersbarometer blijft ter plaatse trappelen. In september kwam hij nog altijd een stuk onder het neutrale niveau van 100 punten uit (90 punten). Het beleggersvertrouwen is dus niet gestegen door de positieve beursomgang van de laatste maanden. 40% van de ondervraagden zag de economie verzwakken in de voorbije drie maanden. 21% ervoer een verbetering. Ook wat de verwachtingen betreft blijven de pessimisten in de meerderheid.

Vlaanderen en Wallonnië

Als we kijken naar de verschillen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen zien we dat de Franstaligen optimistischer zijn: 27% tegenover 17%. De oorzaak? Vermoedelijk de minder gunstige evolutie van de werkgelegenheid in Nederlandstalig België, waar men relatief meer in de privésector werkt.

Portefeuillerendement

29% van de respondenten meldde een positief portefeuillerendement, terwijl 38% zijn beleggingen de laatste drie maanden eerder zag afbrokkelen. 26% van de beleggers schat de opbrengsten voor de komende drie maanden rooskleurig in. Al staan daar wel 23% zwartkijkers tegenover.

Obligatierente: te laag

2% meer beleggers gingen een gokje wagen in een meer riscovolle sector. Al zijn er nog altijd 45% beleggers die daar niet aan mee willen doen. Obligaties zijn populair bij 21% van de Belgische beleggers. 32% ziet er geen brood in. Sinds januari 2012 is de lange rente teruggevallen tot 2,5%. Dat vindt maar liefst 80% van de beleggers te laag. Bij de beleggers onder de 35 jaar is dat slechts 55%. Zij zijn pas de laatste tien jaar beginnen beleggen en hebben nooit een lange-termijnrentevoet gekend van meer dan 4 à 5%.

De huidige lage rentestand blijft niet aanhouden volgens de beleggers. Voor het normale niveau van de 10-jaarrente komen ze gemiddeld op het cijfer 4,38%.

Bron: BeleggersBarometer ING door Peter Vanden Houte, Chief Economist, www.ing.be