HomeBeleggen op maatBeleggersBarometer: de Belg verkiest… zijn spaarboekje

BeleggersBarometer: de Belg verkiest… zijn spaarboekje

Eind 2012 toonden de Belgische beleggers zich heel voorzichtig. Het spaarboekje staat in 2013 nog altijd aan de top van favoriete beleggingen.

De laatste uitgave van de BeleggersBarometer van 2012 stond vol verrassingen. Na een heel pessimistische novembermaand hebben de ondervraagde beleggers het hoofd weer geheven. Met 86 punten komt de barometer opnieuw in de buurt van de neutrale positie (100 punten). Hoewel het pessimisme niet meer overheerst, kunnen we nog niet spreken van een zaligmakend optimisme. Het humeur van de belegger staat eerder op een voorzichtige neutraliteit. Enkele tekens van optimisme steken wel de kop op: 18% van de Belgen verwacht in 2013 een verbetering van de conjunctuur en 25% een verdere beurshausse in de loop van dit trimester. Cijfers die een stuk hoger liggen dan de voorbije maandelijkse peilingen.

Spaarrekening behaalt overweldigende meerderheid

Eén van de punten die de waarnemers verrasten, was de populariteit van de spaarrekening. 22% van de Belgen bevestigt dat zij in 2013 meer op hun spaarboekje gaan zetten, tegenover 28% minder. Het spaarboekje blijft dus populair, vooral door de recente begrotingsmaatregelen: 42% van de ondervraagde personen bevestigt dat die maatregelen hun keuze beïnvloed hebben. Ook de onzekerheid door de evolutie van de markten verklaart de voorliefde voor het spaarboekje. Net zoals de afgenomen interesse voor obligaties, traditioneel een toevluchtsoord voor beleggers tijdens moeilijke periodes. De spaarrekening heeft dus nog mooie dagen in het verschiet.