HomeBeleggen op maatBeleggersBarometer: de Belg is opnieuw optimistisch

BeleggersBarometer: de Belg is opnieuw optimistisch

Met haar eerste BeleggersBarometer van 2013 brengt ING goed nieuws: de Belgische belegger is weer optimistisch. Maar hij lijkt minder aangetrokken door bakstenen.

Eindelijk is de Belgische belegger weer optimistisch. Voor het eerst sinds 2012 stijgt de BeleggersBarometer boven de ‘neutrale’ zone van 100 punten: tot 111 punten. Die stijging is spectaculair: in december stond de index nog op 86 punten. De reden van die vertrouwensboost? Volgens ING heeft 29% van de ondervraagde beleggers de laatste maanden een verbetering van de conjunctuur ondervonden. Nog beter: liefst 30% ziet de Belgische conjunctuur de volgende maanden aantrekken.

Bakstenen minder aantrekkelijk?

Hoewel de beleggers opnieuw meer risico durven nemen en ervan overtuigd zijn dat de beurs de volgende maanden zal stijgen, is hun vertrouwen in vastgoed eerder gematigd. 38% denkt dat de prijzen van de huizen in 2013 zullen stijgen, terwijl 20% uitgaat van een prijsdaling. Voor appartementen zijn die cijfers respectievelijk 41% en 23%. Voor villa’s zijn de vooruitzichten minder rooskleurig: 43% denkt dat de prijzen dit jaar zullen dalen, terwijl maar 28% aan een prijsstijging denkt. Bouwgronden lijken het best in de markt te liggen: 56% denkt dat de prijzen zullen stijgen en slechts 12% vreest voor een prijsdaling.

Vastgoed verliest aan populariteit bij de belegger: slechts 23% van de ondervraagde Franstaligen en 16% van de Nederlandstaligen zeggen dat ze van plan zijn om dit jaar in vastgoed te investeren.