HomeMijn geld beherenBelastingaangifte 2015: ingewikkelder?

Belastingaangifte 2015: ingewikkelder?

De belastingbrief, die binnenkort in uw brievenbus valt, is een stuk langer en complexer. Wat moet u weten?

Met 772 in plaats van 729 codes is de belastingaangifte versie 2015 heel wat uitgebreider. Waarom zijn er 43 vakjes meer? Dat komt door de zesde staatshervorming. Daardoor werden er veel bevoegdheden naar de gewesten overgeheveld. De codes die beginnen met 1 of 2 duiden op een federale bevoegdheid. Degene die beginnen met 3 of 4 op een regionale.

Een van de belangrijkste veranderingen is ongetwijfeld de aftrek van hypothecaire leningen. De nieuwe systemen voor fiscale aftrek (de vermindering van de woonbonus in Vlaanderen, het tijdelijke status quo in Brussel en Wallonië) hebben geen betrekking op woningen verworven in 2014. De aangifte van bestaande leningen moet vanaf nu wel gebeuren in vakjes die verschillen volgens het gewest waarin het onroerend goed ligt. Bovendien zou de overgang van een fiscale aftrek naar een fiscale reductie niet helemaal neutraal zijn voor iedereen: het kan gevolgen hebben voor sommige belastingplichtigen.

Ook complexer op Tax-on-Web?

Omdat de codes dezelfde zijn, is Tax-on-Web ook ingewikkelder geworden. Het voordeel is natuurlijk wel dat een deel van uw aangifte al ingevuld is met de gegevens die de belastingdienst kent. Denk maar aan uw loon, pensioensparen, dienstencheques, …

Bovendien zijn er nu meer ‘wizards’ om u te helpen bij het invullen van moeilijke codes. Merkt u dat u een fout gemaakt hebt? Dan kunt u uw aangifte corrigeren, zelfs nadat u ze gevalideerd en verstuurd hebt. Maar dat kan maar een keer.

Waar vindt u hulp?

Gelukkig staat u er niet alleen voor.

  • De medewerkers van de belastingdienst beantwoorden uw vragen alle werkdagen (tussen 9 en 15 uur) in juni.
  • Tussen 29 april en 30 juni 2015 organiseert de belastingdienst 1.241 sessies op 518 verschillende plaatsen (OCMW’s, gemeentehuizen, enz.).
  • In totaal zijn er 18 permanentiedagen in 15 winkelcentra.

Over enkele dagen vindt u alle gegevens en nuttige links op de portaalsite van de federale regering.

Ofwel vraagt u aan een boekhouder dat hij uw aangifte invult. Zo bent u er zeker van dat alles volgens de regels van de kunst gebeurt. Maar er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Daar staat tegenover dat de termijn om uw belastingaangifte via die weg in te dienen een stuk langer is.

Welke termijnen?

  • Op papier: uiterlijk 30 juni 2015
  • Tax-on-Web: voor 15 juli 2015
  • Via een boekhouder: voor 29 oktober 2015

Begin er op tijd aan

Hoe u het ook doet, laat uw belastingbrief niet te lang liggen. Specialisten verwachten dat veel meer mensen zich tot de belastingdienst of een boekhouder zullen richten. Als u tot het laatste moment wacht, haalt u de opgelegde termijn misschien niet. En wie zijn aangifte te laat indient, riskeert een boete!