HomeSlim sparenAutoverzekering, familiale…: ga op zoek naar dubbels

Autoverzekering, familiale…: ga op zoek naar dubbels

In België zijn weinig verzekeringen echt verplicht. Ze zorgen wel voor de nodige gemoedsrust. Maar dekken sommige van uw verzekeringen niet dezelfde risico’s? Dankzij een kleine check-up bespaart u heel wat geld.

In ons land is geen enkele verzekering, buiten de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid, verplicht voor particulieren. Sommige worden opgelegd in een contract, zoals de brandverzekering als u een huis of appartement huurt. Andere zijn sterk aanbevolen. Denk maar aan de schuldsaldoverzekering als u een lening aangaat voor een woning, de familiale als u kinderen of huisdieren hebt of een omnium als u een nieuwe auto koopt met een autofinanciering.

Overbodige dekkingen?

Hebt u net zoals velen onder ons verzekeringen afgesloten in functie van de omstandigheden? Niet noodzakelijk bij dezelfde makelaar? Dan is de kans groot dat u zonder het te weten twee keer gedekt bent voor hetzelfde risico. Hieronder enkele denkpistes waarmee u geld kunt besparen:

  • Hospitalisatieverzekering: u hebt er misschien eentje enkele jaren geleden afgesloten. Maar sindsdien bent u van werk veranderd. De groepsverzekering van uw werkgever dekt u en uw gezinsleden.
  • Reisverzekering: soms zit er al een in uw hospitalisatieverzekering. Kijk dat zeker eens na.
  • Pechverzekering: pechverhelping zit dikwijls in uw reis- of uw autoverzekering. Sommige automerken bieden die dienst ook aan als u een nieuwe wagen koopt. De moeite om dat eens uit te zoeken.
  • Autoverzekering: zet u uw auto ‘s nachts in een garage? Breng uw verzekeraar daarvan op de hoogte. Misschien daalt uw premie voor diefstal en vandalisme dan.
  • Omniumautoverzekering: als uw auto al een paar jaar is en u uw autolening hebt terugbetaald, is een omnium dan nog de moeite? Weegt de vergoeding bij een schadegeval nog op tegen de extra premie die u betaalt? Misschien moet u overschakelen naar een kleine omnium. Dan valt alleen de waarborg eigen schade weg (materiële schade die u zelf (onopzettelijk) aan uw voertuig veroorzaakt). U geniet nog van de andere waarborgen (schade door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten, …), maar tegen een lagere prijs.
  • Vrijstellingen: veel verzekeringen (bv. uw familiale of omnium voor uw auto) hebben een vrijstelling. Het gaat om een bedrag dat u zelf moet betalen als de verzekering tussenkomt. Hoe lager die vrijstelling, hoe duurder uw verzekering. Misschien kunt u die vrijstelling laten verhogen, zodat uw premie goedkoper wordt?

Controleer regelmatig

Als u al uw verzekeringen hebt afgesloten bij dezelfde makelaar, maakt hij u er zeker attent op als u dubbel verzekerd bent. Hij zal u voorstellen om sommige verzekeringen op te zeggen. Hebt u uw verzekeringen hier en daar afgesloten, overweeg dan eens om ze te groeperen bij één makelaar. Hij biedt u verzekeringen op uw maat aan. Meestal tegen een gunstig tarief. Als u de zaken liever laat zoals ze zijn, doe dan regelmatig een check-up. Neem elk contract eens grondig onder de loep. Zo kunt u heel wat besparen!