HomeMijn geld beherenAutomatisch sparen of betalen: voordelen en tips

Automatisch sparen of betalen: voordelen en tips

Bent u ook af en toe net te laat om uw lening of huur te betalen? Of kon u vorige maand niet sparen omdat er niet meer voldoende saldo op uw zichtrekening stond? Dan is een doorlopende opdracht iets voor u. Gemakkelijk en nuttig. Hoe doet u dat?

Een doorlopende opdracht: wat is dat?

Met een doorlopende opdracht beheert u automatisch terugkerende financiële verrichtingen. Heel dikwijls stellen mensen een doorlopende opdracht in om terugkerende kosten automatisch te betalen. Op voorwaarde dat het bedrag niet wijzigt en die overschrijvingen op vaste tijdstippen moeten worden uitgevoerd. Ideaal dus om:

  • de huur van uw appartement of huis te betalen
  • terugkerende facturen met een vast bedrag over te schrijven

Zo hoeft u niet meer maandelijks achter uw computer te kruipen of naar uw bankkantoor te hollen.

Een doorlopende opdracht helpt u echter ook om regelmatig een vast of variabel bedrag te sparen (dankzij een storting van uw zichtrekening naar een spaarrekening).

Vaarwel achterstallige betalingen, welkom nieuw spaargeld!

Hoe stelt u een doorlopende opdracht in?

Bij de meeste banken kunt u dat gemakkelijk zelf via uw pc-banking. Doet u dat liever niet zelf? Vraag dan aan uw bankier om het voor u in te stellen. Volledig gratis.

Nog meer voordelen

  • U wijzigt of annuleert uw doorlopende opdracht wanneer u wilt.
  • Een doorlopende opdracht opdracht is altijd gratis, ook als u een bedrag overschrijft naar een buitenlandse rekening binnen de SEPA-zone.
  • Staat er niet meer voldoende geld meer op uw zichtrekening? Dan wordt uw doorlopende opdracht voor die ene keer niet uitgevoerd. U hoeft u dus geen zorgen te maken, uw zichtrekening zal niet plotseling in het rood staan. U krijgt dan een bericht dat de doorlopende opdracht niet uitgevoerd is. Uw verplichting om de huur te betalen vervalt uiteraard niet. U zult dus zelf de huur moeten overschrijven.

Enkele waardevolle tips

  • Vindt u sparen moeilijk? Stel dan een doorlopende spaaropdracht in op de dag nadat uw loon op uw zichtrekening wordt gestort. Wat u niet op uw zichtrekening ziet staan, geeft u meestal ook niet uit. Ziezo, u bent net beginnen te sparen.
  • Maak de som van al uw jaarlijkse kosten (verzekeringen, kadastraal inkomen, verkeersbelasting…) en deel die door 12. Stort dat bedrag maandelijks op uw spaarrekening. Zo legt u een maandelijkse spaarpot aan en anticipeert u op uw uitgaven. Geen verrassingen meer dus.
  • Wilt u altijd een geldreserve op uw zichtrekening? Of voelt u zich meer op uw gemak als er nooit meer dan 1.000 euro op staat? Bij een doorlopende opdracht bepaalt u zelf hoeveel geld er minimaal of maximaal op uw zichtrekening moet staan. Op het einde van de maand – of op een datum naar keuze - wordt het teveel overgemaakt naar uw spaarrekening of het tekort automatisch weer op uw zichtrekening gezet.