HomeVoordelig lenenAutofinanciering: welke lening voor uw nieuwe auto?

Autofinanciering: welke lening voor uw nieuwe auto?

Op 11 januari heeft het Autosalon zijn deuren geopend. Veel Belgen profiteren daarvan om van auto te veranderen. Dikwijls met een financiering op maat. Hieronder een beknopt overzicht van de verschillende leningen op de markt.

Elk jaar profiteren verstandige consumenten van de speciale voorwaarden van dealers tijdens het Autosalon om een nieuwe auto voor minder geld – of met meer opties – aan te schaffen. Om die aankoop te financieren, maken velen gebruik van een autolening. Er bestaan 4 formules:

Autolening op afbetaling

Het gaat om de meeste klassieke lening: ze wordt meestal voor een looptijd van 3 tot 5 jaar toegekend door een kredietinstelling. Ze geeft de ontlener de mogelijkheid om de aankoop van zijn droomauto volledig of gedeeltelijk te financieren. De terugbetalingen gebeuren in vaste mensualiteiten, die zowel een kapitaal- als een intrestgedeelte bevatten.

Verkoop op afbetaling

Het principe van de verkoop op afbetaling is bijna hetzelfde als dat van een lening op afbetaling, buiten het feit dat het contract afgesloten wordt tussen de koper en de dealer en dat een voorschot noodzakelijk is.

Leasing

Wordt ook financieringshuur genoemd. Leasing is een huurformule op lange termijn met een aankoopoptie. Die mogelijkheid werd lang voorbehouden aan professionelen, maar is nu ook beschikbaar voor particulieren. Het principe is eenvoudig: in ruil voor een huurprijs stelt de dealer u de auto ter beschikking voor een periode tussen 3 en 5 jaar. Op het einde van het contract hebt u de keuze om het voertuig terug te geven of aan te kopen aan een prijs die overeengekomen werd bij de opmaak van het contract. Op de markt bestaan er veel leasingformules, gaande van de financiering van het voertuig alleen of tot een huurprijs die het onderhoud, herstellingen, bandenwissels of zelfs de verzekering omvat. Een goede manier om uw autobudget onder controle te houden.

Balloonkrediet

Het balloonkrediet is een speciale vorm van een autolening op afbetaling: tegenover lagere mensualiteiten staat een laatste mensualiteit die een stuk hoger ligt om het saldo van de lening terug te betalen. Dat is interessant als u zeker bent dat u op het einde van uw lening uw auto wilt verkopen: met die opbrengst betaalt u dan uw laatste mensualiteit terug.

Welke formule kiezen?

 De beste autolening voor u hangt natuurlijk af van uw behoeftes. De lening en de verkoop op afbetaling zijn meestal minder duur dan leasing of een balloonkrediet. Maar hoewel die laatste twee formules duurder zijn, bieden zij toch het voordeel dat het maandelijks budget kleiner is. Hoe dan ook: zowel voor uw autofinanciering als op de weg moet u voorzichtig zijn: geld lenen kost immers ook geld.

Goede reis!