HomeSlim sparenIs autodelen een optie voor u?

Is autodelen een optie voor u?

Door de toenemende drukte op de wegen en de stijgende kosten verliest de reputatie van koning auto wat glans. Almaar meer mensen kiezen voor een alternatief gebruiksmodel. Misschien is ook uw gebruik van de ‘heilige koe’ aan herziening toe?

De toenemende files, centrumsteden die de auto uit de stadskern willen bannen, de zorgwekkende evolutie van de klimaatopwarming. Het zijn maar drie van de vele redenen waarom de reputatie van koning auto stilaan haar glans verliest. Meer en meer gaan mensen op zoek naar een alternatief. Te voet, met de fiets of via het openbaar vervoer: zich autoloos verplaatsen wint aan populariteit. Maar soms is het gebruik van ‘de heilige koe’ niet te vermijden. Daarom hoeft u niet per sé uw eigen auto te bezitten. U kunt ook opteren voor autodelen. Een concept dat een tiental jaren geleden geïntroduceerd werd en de laatste jaren aan een stevige opmars bezig is. Misschien is het ook voor u het overwegen waard?

Voor iedereen?

Globaal genomen is autodelen een interessante optie voor iedereen die jaarlijks minder dan tienduizend kilometer aflegt. Het systeem is dan ook ontwikkeld voor mensen die relatief weinig gebruik maken van een auto. Als u bv. uw auto niet inzet voor woon-werkverkeer en alleen in het weekend gebruikt. Of als u een tweede auto hebt voor korte en kleine verplaatsingen. Legt u meer dan tienduizend kilometer af, dan valt het financiële voordeel (zie hieronder) te licht uit. Autodelen is ook een bewuste keuze. Als u verknocht bent aan uw eigen auto, is het concept waarschijnlijk niets voor u.

Wat zijn de voordelen?

Autodelen brengt voordelen mee voor u én voor de maatschappij, samengevat onder drie G’s:

 • Geldbesparend: het kostenplaatje van een eigen auto is niet altijd even eenvoudig te berekenen. Verzekering, onderhoud en brandstof: het bedrag tikt al snel aardig aan. En het leven wordt er niet goedkoper op. De eigenlijke aanschaf van een auto kan uw budget ook danig onder druk zetten. Met autodelen betaalt u alleen voor het daadwerkelijk gebruik (per uur en per kilometer).
 • Gebruiksvriendelijk: bij autodelen hebt u, afhankelijk van het gekozen systeem (zie hieronder), geen of nauwelijks verantwoordelijkheden. Verzekering en onderhoud worden geregeld. En ook heel het gedoe met de autokeuring behoort tot het verleden.
 • Groen: dankzij autodelen zijn er minder auto’s in het straatbeeld. Zo kan één deelauto tot dertien privé-auto’s vervangen. Daarnaast zorgt autodelen ervoor dat mensen op een bewustere manier met de auto omgaan. Als autodelen aan populariteit blijft winnen, zal ook de nood aan parkeerplaatsen verminderen. En daardoor komt er meer plek vrij voor groene zones.

Welke systemen bestaan er?

Als uw nieuwsgierigheid gewekt is, kunt u op zoek gaan naar het systeem dat u het meest bevalt. De markt is in volle ontwikkeling. En waar er tot voor kort twee keuzemogelijkheden waren, kunt u nu kiezen uit vier opties:

 • Particulier model: autodelen als particulier kan op twee manieren.
  • Er is de optie van mede-eigendom, waarbij een groep mensen samen een auto aankoopt. Iedereen is een stukje eigenaar. En voor een stuk verantwoordelijk. Kosten worden gedeeld en beslissingen worden samen genomen. Bijkomend voordeel: het sociale aspect. Daarbij moet er wel een zekere mate van vertrouwen zijn. Om alles correct te laten verlopen en om onaangename situaties te vermijden, kunt u standaardcontracten en reglementen vinden via www.autodelen.net
  • Een andere particuliere mogelijkheid is het uitleensysteem. Daarbij is één iemand de hoofdeigenaar van de auto. Anderen kunnen daar via een kostenvergoeding en reservatiesysteem gebruik van maken.
 • Professioneel model: geen zin om zelf een systeem op poten te zetten of vindt u niemand om particulier mee te delen? Dan zijn professionele organisaties als Cambio een goed alternatief. Zij beschikken over een wagenpark waarvan u voor een vast maandelijks bedrag en een bijkomende uur- en kilometervergoeding gebruik kunt maken. De professionele spelers concentreren zich momenteel wel eerder op grote en middelgrote centrumsteden. Ze bevinden zich dikwijls in de buurt van stations of bushaltes, waardoor het systeem perfect te combineren is met het openbaar vervoer. Sommige organisaties beperken zich dan weer tot één stad, zoals ZenCar in Brussel. Als u voor het professionele model kiest, is het altijd aan te raden om bij elke verplaatsing een korte berekening te maken. De bijkomende uur- en kilometervergoeding durft al eens flink doorwegen op uw budget. Bekijk ook goed welk type auto u kiest en hoe ver u daarmee kunt en mag rijden.
 • Peer-to-peer model: het digitale tijdperk heeft niet alleen een verandering in onze manier van reizen teweeggebracht. In navolging van platformen als AirBNB kunnen nu ook auto’s gedeeld worden via apps. Tapazz.com en CarAmigo.be bieden u een waardig alternatief voor uw autogebruik.
 • Merkmodel: de laatste optie is er eentje die nog in testfase is, maar die we u niet willen onthouden. Veel mensen zijn namelijk trouw aan een bepaald automerk en dat is de autobranche niet ontgaan. Merken als BMW, Opel en Ford zijn dan ook volop in de weer om hun eigen autodeelsysteem op poten te zetten. Het duurt wellicht nog even voor we dergelijke systemen in ons land mogen verwelkomen. Eentje om in het achterhoofd te houden voor de merkfanaten in de (nabije) toekomst!

Is uw nieuwsgierigheid geprikkeld? Neem dan zeker een kijkje op www.autodelen.be of www.autodelen.net!