HomeSlim sparenAnticrisistips: zeg stop tegen dure jaarlijkse kosten

Anticrisistips: zeg stop tegen dure jaarlijkse kosten

Gepeperde facturen op het einde van het jaar, geen kat die dat leuk vindt. Hoe beperkt u die uitgaven tot een minimum?

Er zijn zo van die maanden waar de kosten behoorlijk wat oplopen. De factuur van uw autoverzekering die op uw to-do lijstje staat, uw oogappel die op 1 september terug naar school moet, uw brandverzekering die hernieuwd moet worden,… Gelukkig kunt u er een aantal daarvan toch wat drukken. Maar hoe?

Tips die u jaarlijks geld doen besparen

Doorneem uw verzekeringsportefeuille

Tegenwoordig zijn we voor zo veel zaken verzekerd, dat we soms zelf het overzicht niet meer kunnen behouden. Wilt u op uw verzekeringen besparen? Stel uzelf dan volgende vragen:

  • Is mijn verzekering nog altijd de goedkoopste op de markt?

Heel nuttig om af en toe ook de concurrentie te checken.

  • Heb ik mijn verzekering nog nodig?

Als uw auto bijvoorbeeld al 4 jaar oud is, dan is een omniumverzekering soms overbodig. Tegenwoordig bieden verschillende verzekeringsmaatschappijen een kilometerverzekering voor uw auto, een handige tip als u niet veel rijdt. Uiteraard geldt dat ook voor andere verzekeringen. Bent u gedekt voor ongevallen in het buitenland terwijl u dit jaar de grens niet oversteekt? Hoog tijd om dat te herzien!

  • Ben ik dubbel verzekerd?

Dikwijls gaat u onbewust of ongewild een dubbele verzekering aan. Bijvoorbeeld: bij uw tankkaart hoort meestal ook een depannagedienst. In dat geval hebt u uw verzekering voor wegenhulp niet meer nodig. Sommige autoverzekeringen verzekeren u en uw partner ook voor ongevallen in het buitenland. Uw partner hoeft dan geen verzekering meer. Ga het na!

Back to school: betaal minder

Gaat uw zoon-of dochterlief terug naar school? Dat vraagt van u natuurlijk ook een flinke financiële inspanning. Nieuwe boeken, nieuwe kleding of uniform, nieuwe kaften en schriften,… Of toch niet alles nieuw? Denk eraan om ook eens tweedehands te gaan! Koop de boeken over van één jaar oudere leerlingen, u krijgt ze altijd aan een mindere prijs. Of probeer schoolgerief in groep aan te kopen. Dikwijls krijgt u dan een hoeveelheidskorting.

Laat uw boiler onderhouden

Zolang u geen problemen ondervindt met uw boiler, bent u snel geneigd om daar niet aan te denken. Juist daarin schuilt het addertje onder het gras. Meestal is de regel: hoe minder u hem laat onderhouden, hoe hoger de kosten onverwachts kunnen oplopen. Het is niet alleen goedkoper op termijn, het is gewoon ook veiliger én zuiniger. Want wist u dat de kalk zich opstapelt? Dat brengt allerlei warmteproblemen met zich mee en uw boiler zal harder moeten werken. Met hogere verwarmingskosten tot gevolg. Not good!

Herzie uw maandelijkse provisies

Elke maand betaalt u provisies voor uw verwarmingskosten. Dat is een geschat bedrag van uw verbruik die uw energieleverancier opstelt. De werkelijke kosten komen pas op het einde van het jaar. En daar zit nu onze tip. Dikwijls krijgt u jaarlijks een bedrag terug van uw energieleverancier omdat u maandelijks net iets te veel betaalt. Vraag hem daarom om uw maandelijkse provisies aan te passen naar een correcte schatting. Dat drukt uw maandelijkse lasten wat naar beneden. En wat u niet uitgeeft en op uw spaarrekening staat, is natuurlijk winst in de vorm van rente.

Kies voor een gratis zichtrekening

Voor sommige zichtrekeningen betaalt u jaarlijks een aanzienlijk bedrag. Jammer, natuurlijk. Vooral omdat u dikwijls niet eens merkt dat ze van uw zichtrekening worden afgetrokken. Ga daarom voor gratis en zet het uitgespaarde geld meteen op uw spaarrekening. Schrik om over te stappen? Dat hoeft helemaal niet. Veranderen van bank is eenvoudig en gratis.

Haal het maximum uit uw belastingaangifte

Weet u niet goed hoe u uw belastingaangifte invult? Doe in dat geval beroep op vakmensen. Het zou zonde zijn om uw belastingaangifte in te vullen zonder aan te duiden waar u recht op hebt. Ook in uw buurt bevinden zich professionelen die dat gratis doen. Lees daarvoor ons artikel over hoe u uw belastingsbrief invult en welke hulp u krijgt, of neem een kijkje op de website van Tax-on-Web.

Gebruik de dienstencheques

Hebt u kuishulp thuis? Of denkt u eraan om uw huishouden een extra boost te geven? Maak gebruik van dienstencheques. Ze zijn fiscaal aftrekbaar. Ook iets om op te besparen dus. Lees meer over dienstencheques in ons artikel.

Neem uw mutualiteitsverzekering onder de loep

Bij welke mutualiteit bent u aangesloten? De meeste mensen weten wel dat ze verzekerd zijn, maar meestal weten ze niet op welke kortingen of teruggaven ze recht hebben. Zo kunt u bij bepaalde mutualiteiten uw kinderwagen financieren, een fikse korting krijgen als u lenzen of een bril koopt of kortingen krijgen bij een sportclub. Neem uw mutualiteitsverzekering dus zeker nog eens door om ten volle van de voordelen te profiteren.