HomeSlim sparenAnticrisistips: bespaar op uw terugkerende kosten

Anticrisistips: bespaar op uw terugkerende kosten

Kosten die op regelmatige basis terugkomen, zijn niet altijd even leuk. Gelukkig kunt u ze wel voorzien, en ja hoor, er zélfs op besparen!

Vorige week gaven we u tips om te besparen op uw dagelijkse aankopen. Maar wat met kosten die regelmatig terugkomen? Telefoonrekeningen, energiefacturen, kleren, noem maar op. Ook die kosten kunt u drukken. Deze tips helpen u alvast op weg.

Bespaar op uw huishouden & huis

Een woning met een huishouden is niet voor niets. Hoe meer u daarop kunt besparen, hoe beter. We geven u enkele voorbeelden.

 • Ga na of uw energieleverancier wel de goedkoopste is. Vergelijk verschillende leveranciers via de VREG vergelijkingssite. Soms krijgt u ook korting als u uw factuur domicilieert. Overweeg ook een tweevoudig uurtarief voor uw elektriciteit. De moeite waard!
 • Ga naar een discount voor huishoudartikelen of basisproducten. Voor wc-papier bijvoorbeeld, poetsproducten of misschien zelfs spaghetti of rijst… Koop ze in grotere hoeveelheden aan. Zo geniet u van hoeveelheidskortingen én hebt u een grotere stock in huis.
 • Verbruik minder water en laat zo uw waterfactuur dalen. Installeer bijvoorbeeld een straalregelaar (ook ‘mousseur’ genoemd) op uw kraan. U bespaart water doordat het meer gaat schuimen. Lees meer waterbesparende tips in anticrisistips: uw dagelijkse aankopen.
 • Koop uw meubels in tweedehandszaken of op tweedehandssites. Vindt u de kleur niet mooi? Schuur ze dan af en ze zijn net als nieuw!
 • Het overkomt iedereen wel eens om een factuur vergeten te betalen. En daar hangen natuurlijk rappelkosten aan vast. Vraag uw energieleverancier of uw gsm-provider bijvoorbeeld om uw facturen te domiciliëren. Het verschuldigde bedrag wordt zo automatisch van uw rekening afgetrokken en u bent vrij van betaalzorgen.
 • Ga na of u écht een poetsvrouw nodig hebt. Dat kost geld. Misschien lukt het even goed zonder? Gaat het toch niet anders, maak dan gebruik van dienstencheques. Want daarmee geniet u jaarlijks van een mooi fiscaal voordeel.

Bespaar geld op uw vrije tijd en ontspanning

Het is normaal dat u tijdens uw vrije tijd meer uitgeeft. U hebt meer tijd voor uzelf, u wilt graag op stap met uw vrienden of familie, u gaat naar feestjes… “Niet OK voor uw portemonnee”, zegt u? Wel als u deze tips aandachtig volgt.

 • Shoppen

Kleren kopen is fun, maar het neemt een flinke hap uit uw budget. Hoe pakt u dat aan? Onze tip: plan vaste dagen in het jaar om te shoppen en bepaal van tevoren hoeveel geld u maximaal mag uitgeven. Want hoe minder u de winkels gaat afschuimen, hoe meer u bespaart. Stel u ook telkens de vraag: heb ik dat écht nodig? Ga naar outlets, tweedehandswinkels en koop tijdens de solden. Of nog leuker: wissel uw kleren uit met uw vriendinnen! Zo hebt u altijd iets nieuws in de kast en bent u ook af van kleren die u niet meer aantrekt.

 • Bellen naar vrienden/familie

Welk gsm-abonnement hebt u? Hoog tijd om dat eens na te gaan. Gsm-operatoren veranderen regelmatig hun tarieven. Ook al hebt u voor het goedkoopste tarief gekozen, kan het best zijn dat u binnen drie maanden toch te veel betaalt. Hebt u thuis internet of hebt u binnen uw gezin verschillende gsm-abonnementen? Dikwijls vindt u all-inpakketten die voordeliger uitkomen. Vergelijk en verander!

 • Abonnementen voor ontspanning

Hebt u een fitnessabonnement zonder echt regelmatig te gaan sporten? Of bent u geabonneerd op een tijdschrift dat u niet meer leest? Neem de kosten eens onder de loep. Misschien zegt u uw abonnement beter af. Of ga op zoek naar een formule die beter bij u past. Goed om te weten: dikwijls betaalt u minder, als u alleen een abonnement neemt op de digitale versie van een magazine.

 • Boeken lezen

In plaats van boeken te kopen, kunt u ze even goed lenen bij de bib. Dat geldt bovendien ook voor cd’s en dvd’s. De meeste bibliotheken lenen die ook uit. En wilt u een centje bijverdienen? Verkoop dan uw oude leesboeken, cd’s en dvd’s op www.2dehands.be of op een rommelmarkt.

 • Avondje uit

U plant een avondje uit met vrienden. Gezellig op café gaan of naar de discotheek is niet bepaald goedkoop. Waarom niet eerst thuis genieten van een glaasje? Zo kunt u later op stap en hoeft u niet veel uit te geven.

 • Verjaardagen vieren

Hebt u ook de gewoonte om met verjaardagen cadeaus te geven? Bye bye spaargeld. Spreek met uw vrienden af om geen geschenkjes te geven. Ook niet als u bij elkaar gaat eten. Vriendschap draait niet om cadeaus, toch? Dat zal eenvoudiger zijn voor iedereen. En wilt u toch iets geven, pluk dan eens een bloem in de tuin of knutsel zelf iets in elkaar.

Geef minder geld uit aan uw vervoer

 • Alles samengeteld is het goedkoper om u te verplaatsen met het openbaar vervoer. Maar bekijk eerst uw gewoontes. Neemt u maar af en toe bus of tram, koop dan een ticketje. Doet u dat regelmatig, dan is een abonnement beduidend goedkoper. Ook andersom: als u een abonnement hebt, ga dan na of u het openbaar vervoer wel genoeg gebruikt om er voordeel uit te halen.
 • Vertrek niet zomaar op vakantie met de auto. Hou rekening met wegentaksen, verbruik, een goede verzekering en slijtage. Dikwijls is een ander vervoermiddel zoals bus, trein of vliegtuig minder vermoeiend en al bij al goedkoper.
 • Rijdt u toch met de auto? Zorg dan voor een goede bandenspanning en vermijd onnodige bagage. Beide zorgen voor meer verbruik.
 • Probeer in de mate van het mogelijke altijd aan carpooling te doen. U deelt zo de auto met bijvoorbeeld collega’s en dus ook de kosten.

Ontdek volgende week hoe u op uw jaarlijkse kosten kunt besparen.