HomeMijn geld beherenAlles wat u moet weten over betalen tijdens uw vakantie

Alles wat u moet weten over betalen tijdens uw vakantie

Met de zomer in aantocht droomt u meer en meer van uw vakantie. En dat is normaal. Maar vergeet tijdens uw dromen niet om uw reis goed voor te bereiden. Zeker alles wat betalen betreft. Ook ter plaatste zult u betalingen moeten doen en het is beter dat u van tevoren weet hoe u dat het beste doet.

Welke betaalmiddelen?

Op de ene plaats gebruikt u beter het ene betaalmiddel dan het andere. Daarom is het ideaal dat u voor een combinatie van drie betaalmiddelen gaat: cash, bankkaart en kredietkaart. Daarmee kunt u meestal alle situaties aan:

  1. Cash is natuurlijk altijd praktisch, zeker als het om kleine uitgaven gaat. Het is altijd nuttig om wat geld bij zich te hebben. Maar natuurlijk ook weer niet te veel. Want als u het verliest of als u bestolen wordt, hebt u niets meer. Bekijk ook eens van tevoren of het interessanter is om geld te wisselen voor u vertrekt of ter plaatse. Zo vermijdt u onnodige kosten.
  2. Uw bankkaart – of debetkaart – moet ook in uw portefeuille zitten. Dankzij de Maestro-functie kunt u in heel Europa (56 landen in totaal) betalen. En als u eventjes langsgaat bij uw bankier, kan hij ervoor zorgen dat u ze ook buiten Europa kunt gebruiken.
  3. Vergeet tot slot uw kredietkaart niet. Die wordt niet alleen in heel de wereld aanvaard, maar geeft u ook een zekere marge, omdat uw verrichtingen pas de volgende maand van uw rekening afgaan. Bovendien vragen sommige hotels of autoverhuurders een borg. Dat kunt u dan via uw kredietkaart regelen. Als u grote uitgaven moet doen of voor langere tijd weggaat, hebt u de mogelijkheid om de limieten van uw kaart tijdelijk te laten verhogen. Uw bankier kan u daar meer uitleg over geven.

Uw comfort op reis hangt van uw veiligheid af

100% veiligheid is een utopie. En dat geldt ook voor uw betalingen op vakantie. Wat u ook doet, u loopt altijd een zeker risico. Hoe klein het ook is. Toch kunt u mits enkele maatregelen onaangename verrassingen vermijden en de schade beperken in geval van problemen:

  • Leer de geheime codes van uw bank- en kredietkaarten van buiten en schrijf ze nergens op. Anders maakt u het dieven veel te gemakkelijk.
  • Bewaar al uw betaalmiddelen niet op dezelfde plaats. Leg uw kredietkaart bv. op een veilige plaats. Dan hebt u die tenminste nog als u uw andere betaalmiddelen verliest.
  • Ga niet met te veel cash op stap, zoals hierboven al gezegd.
  • Als u uw pincode invoert, let er dan op dat niemand meekijkt en scherm het klavier af.
  • Verlies uw kaart niet uit het oog als u ze aan een handelaar of restauranthouder geeft.
  • Als u op uw vakantiebestemming internet hebt, controleer dan regelmatig uw saldo en uw verrichtingen.
  • In geval van verlies of diefstal van uw kaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (+32 70 344 344) om ze te laten blokkeren. Dien ook een klacht in bij de politie.

Heel wat stof tot nadenken. Goede voorzorgsmaatregelen nemen en altijd waakzaam blijven zijn de geheimen voor een goede vakantie. En dat is toch de bedoeling of niet?