HomeVoordelig lenenAfbetaling en plots ziek: wat nu?

Afbetaling en plots ziek: wat nu?

Ik heb een hypotheeklening en betaalde die elke maand netjes terug. Maar door ziekte lukt dat niet meer. Wat moet ik doen? (Martine, 56 jaar)

Tijdelijke zorgen

Plotse werkloosheid, ziekte, onverwachte uitgaven… Het kan iedereen overkomen. Maar wat als u een lening hebt? De maandelijkse terugbetaling kan een zware last worden. In het slechtste geval zelfs onbetaalbaar. Wat kunt u dan doen?

Zwijgen en niet betalen is zeker niet aan te raden. Dan wordt u na een tijdje op een lijst van wanbetalers gezet. En dat kan toch voor enige problemen zorgen. Als u drie maanden niet betaalt of een betalingsachterstand hebt, dan komt u op de ‘zwarte lijst’ te staan bij de Nationale Bank. Die lijst wordt ook de ‘negatieve risicocentrale’ genoemd. Eens u daarop staat, is het niet makkelijk om in de toekomst nog een krediet te krijgen.

De oplossing?

Praat met uw bankier. U bent zeker niet de enige die met tegenslag kampt. Hij kent dat soort zaken. Samen bekijken jullie wat uw betaalcapaciteiten zijn en maken jullie een duidelijk plan op. Is uw ziekte of uitval blijvend? Of is er verbetering in zicht? Valt u nu tijdelijk even zonder werk of is het voor een langere periode? Voor alles bestaat er een oplossing. En door erover te praten bent u ook gerust.

Beter voorkomen dan genezen

Wilt u die risico’s uitsluiten? Denk er dan aan voor u een lening afsluit. U kunt namelijk een ‘verzekering gewaarborgd wonen’ nemen. Dat is een verzekering die u indekt tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Hebt u daarmee te kampen, dan helpt de overheid u die lening terug te betalen. Bovendien is ze helemaal gratis en bent u gedekt voor een periode van tien jaar. Belangrijk: die verzekering is alleen van toepassing voor wie in het Vlaamse Gewest woont. Hier vindt u meer informatie. In Wallonië bestaat er ook iets gelijkaardigs: de ‘assurance gratuite contre la perte de revenus.’ In Brussel vindt u dat jammer genoeg niet.

Natuurlijk bestaan er ook andere verzekeringen. U kunt bijvoorbeeld bij uw schuldsaldoverzekering een extra optie tegen inkomensverlies nemen. Vraag het na bij uw bankier of verzekeraar.

Stel uw vraagBekijk alle vragen