HomeSlim sparenAanvullend pensioen: vier goede redenen om uw voorzorgen te nemen voor uw 55ste

Aanvullend pensioen: vier goede redenen om uw voorzorgen te nemen voor uw 55ste

Begin 50 is een uitstekend moment om de maatregelen voor de opbouw van uw aanvullend pensioen eens onder de loep te nemen. Hieronder waarom.

1°) Er rest u nog 10 tot 15 jaar voor uw pensioen

De tijd die u nog van uw pensioen scheidt, volstaat om nog volop te genieten van de kapitalisatie van uw intresten. Als u bv. elk jaar 1.000 euro belegt aan een rentevoet van 2,1%, heeft uw kapitaal na 10 jaar bijna 1.000 euro aan intresten opgebracht en na 15 jaar bijna 2.500 euro!

2°) Er komt meer geld vrij om te sparen

Bij de meesten loopt het hypothecaire krediet af tussen 50 en 55 jaar. Ze kunnen dus het maandelijkse bedrag, dat ze aan de terugbetaling van hun krediet besteedden, op een spaarrekening zetten.

3°) Pensioensparen is voordeliger voor 55 jaar

Als u fiscaal voordeel uit pensioensparen wilt halen, is het belangrijk om er nog mee starten op uw 55ste. Om van het belastingvoordeel van 30% op de gestorte premies (met een maximum van 940 euro voor 2013) te genieten, moet uw pensioenspaarformule minstens 10 jaar lopen. Bent u van plan om op uw 65ste op pensioen te gaan, moet u dus ten laatste op uw 55ste starten met pensioensparen. Meer nog: de premies zijn niet meer aftrekbaar vanaf 65 jaar. Dus als u bv. pas op uw 56ste begint, kunt u de premies voor het laatste jaar niet meer aftrekken.

4°) U kunt uw pensioen berekenen

Op uw 50ste hebt u al een mooie loopbaan achter u. En de Rijksdienst voor Pensioenen beschikt dan al over voldoende gegevens om uw pensioen te berekenen. Als loontrekkende kunt u zich inloggen op MyPension: daar berekent u via simulaties uw pensioen.