HomeVoordelig lenen5 toptips voor een vlotte verbouwing

5 toptips voor een vlotte verbouwing

Uw woning een make-over bezorgen brengt de nodige kopzorgen met zich mee. Zowel fysiek, mentaal als financieel kunnen verbouwingen beginnen doorwegen. Wilt u de stress tot een minimum beperken? Volg dan onze 5 toptips!

1. Zet uw speurneus op

Een goede voorbereiding is al het halve werk. Dat is voor verbouwingen niet anders. Verzamel dus zo veel mogelijk informatie. Denk daarbij aan twee mogelijke richtingen:

1. Zoek naar praktische informatie rond verbouwingen

Het kan wat richting geven aan uw plannen: wat kan en wat niet? Hebt u een bouwvergunning nodig? Of de hulp van een architect? Bekijk het met de stedenbouwkundige dienst van uw gemeente of met een architect. Even rondsurfen op het internet brengt ook al snel duidelijkheid. Zo vindt u meteen ook interessante informatie over aannemers en bouwbedrijven in de buurt.

2. Doe inspiratie op

Stel bv. een moodboard samen op Pinterest. Het is belangrijk om te weten wat u wilt én wat u niet wilt. Vindt u het moeilijk om uw eigen stijl te bepalen? Misschien moet u dan overwegen om met een interieurspecialist in zee te gaan.

2. Stel een budget op

 • Wat is uw budget?
 • Hebt u ergens reserves of moet u een lening aangaan?
 • Wat voor lening moet dat dan zijn?
 • Kan het binnen uw woonlening of wordt het een renovatie- of energielening?

Het zijn essentiële vragen die u zich moet stellen. Het zal u helpen om te bepalen waar bepaalde grenzen liggen, bv. in de keuze van materialen. Geen idee hoeveel u kunt lenen? Loop dan even langs bij uw bank om de mogelijkheden te bespreken. U komt snel te weten waar de grenzen van uw maandelijkse afbetalingsmogelijkheden liggen.

Veel zal ook afhangen van de zaken en ruimtes die u onder handen wilt nemen. Grosso modo hebben deze vijf werken de grootste impact op uw budget

 1. Ruwbouw en vochtproblemen
 2. Dakwerken
 3. Pleisterwerken (zowel binnen als buiten)
 4. Technische werken zoals elektriciteit, sanitair en verwarming
 5. Ramen en deuren

Ook essentieel is om te weten wat u zelf doet en wat u eventueel laat doen door vakmensen. Probeer zelf zo veel mogelijk van de klusjes op te knappen. Of vraag aan familie om een handje te komen helpen. Het zal uw budget verlichten. Let wel op als u beide combineert.

Hou er rekening mee dat professionele aannemers 6% btw betalen op renovatiemateriaal. Als u zelf materiaal koopt, betaalt u 21% btw. Als u materiaal koopt en laat plaatsen door een vakman, dan betaalt u ook op die plaatsing 21% btw. Goed opletten is dus de boodschap.

U kunt dus best zelf aan de slag gaan als u weinig materiaal moet kopen. Denk maar aan afbraakwerken. Bij het plaatsen van een badkamer kunt u dan weer beter een vakman inschakelen.

3. Vergelijk offertes

Werkt u met vakmannen? Kijk en vergelijk dan! Vraag verschillende offertes op. Niet te veel, anders ziet u door de bomen het bos niet meer. Maximaal vijf moet voldoende zijn om een idee te krijgen van een goede prijs. En lees zeker ons artikel over de onderhandeling van renovatie-offertes.

Bij uw uiteindelijke aannnemerkeuze zijn er vier zaken om rekening mee te houden:

 1. Is hij uit de buurt? Hoe lager de verplaatsingskosten en -tijd, hoe beter!
 2. Wat zijn de referenties van de vakman? Zijn vroegere klanten tevreden? Kent u mensen die eerder met hem samenwerkten, die hun ervaringen met u kunnen delen?
 3. Zit de prijs snor? Een te hoge offerte is niet leuk, maar een opvallend lage offerte kan ook gevolgen hebben voor de kwaliteit en service.
 4. Hoe was het initiële contact? Hebt u er een goed gevoel bij? Ook dat kan gevolgen hebben. Een goede klik verhoogt de kans op een goede afloop.

Lees nog meer over de aannemerkeuze in dit artikel.

4. Plan de verbouwing

Stel van tevoren een planning op. Zo kunt u de verschillende stappen goed opvolgen en aanpassen indien nodig. Zorg ervoor dat alles in de juiste volgorde verloopt. Anders zit u misschien op een bepaald moment vast en kunt u niet verder met het volgende.

Als blijkt dat iets langer dan afgesproken gaat duren, spreek de vakmensen daar dan op aan. Spreek ook een einddatum af en volg alles nauwgezet op.

Bij het onderhandelen van het contract kunt u ook eventueel vertragingsclausules laten opnemen.

5. Blijf uw financiën opvolgen

U wilt natuurlijk verbouwen binnen budget. Blijf dus dat budget als een havik in de gaten houden. Zo kunt u tijdig ingrijpen waar nodig. Vermijd dat u voor verrassingen komt te staan.