HomeMijn geld beheren5 tips om de valkuilen van ‘phishing’ te vermijden

5 tips om de valkuilen van ‘phishing’ te vermijden

Bij phishing doet een crimineel zich voor als uw bank met als doel persoonlijke informatie van u te ontfutselen. Hij gebruikt die informatie dan om toegang tot uw rekening te krijgen.

Hoe beschermt u zich hiertegen?

Tip n°1: antwoord nooit op verdachte mails

Een verdachte mail is elke mail die u vraagt in te loggen op de site van uw bank om ‘uw persoonlijke gegevens te verifiëren’ of om een verrichting te bevestigen. Zelfs als die mail er echt uitziet, is het een valse mail. Waarom?

Omdat voor de banken de regel heel eenvoudig is: banken vragen nooit via e-mail om persoonlijke gegevens door te geven, of het nu om financiële gegevens gaat of niet (paswoord, kaartnummers, kaartcodes, …).

Tip n°2: log niet in via een link

Een link in een e-mail of op een internetsite is niet altijd wat hij beweert te zijn. Log alleen in via de website van uw bank of hooguit via de link die u zelf gesaved hebt in uw favorieten.

Tip n°3: kijk na of u op de juiste site bent

Het is de bedoeling van de criminelen om u naar een site te lokken die niet de site van uw bank is, maar die er erg op lijkt. Hoe weet u dat u toch op de juiste site bent?

  • Uw browser duidt aan dat u op een beveiligde pagina zit (een klein icoontje dat een hangslot voorstelt, bovenaan of onderaan uw scherm afhankelijk van uw browser);
  • De url (het adres van de site) begint met https://
  • De url bevat de naam van uw bank.

Tip n°4: antwoord nooit aan onbekenden

Uw bank zal u nooit bellen om vragen te stellen over uw pc banking of om na te gaan of uw persoonlijke gegevens (bankkaartnummer, identiteitskaartgegevens, abonnementsnummer voor pc banking, enz.) nog altijd juist zijn. Als u twijfelt, haak dan direct in en bel zelf uw bank op het gebruikelijke nummer.

Tip n°5: volg de raadgevingen van uw bank

Alle banken worden geconfronteerd met het phishingprobleem. De meeste banken hebben tips voor hun klanten gepubliceerd. Die van Record Bank kunt u bekijken via deze link. U vindt er ook voorbeelden van frauduleuze mails. Febelfin, de vereniging die de Belgische banken vertegenwoordigt, heeft ook haar eigen tips over dit onderwerp. Een gewaarschuwde internetgebruiker is er immers twee waard!