HomeSlim sparen2013: jaar van het sparen?

2013: jaar van het sparen?

Een enquête van ING wijst uit dat bij de Europeanen ‘financiën’ bovenaan het lijstje met ‘goede voornemens’ staan. Hoe zit dat in België?

Op het einde van het jaar maakt iedereen goede voornemens voor het nieuwe jaar. Volgens een studie die ING in 14 Europese landen liet uitvoeren, hebben die goede voornemens dit keer vooral een financiële inslag.

Sparen in pole position

De twee meest vermelde voornemens door de zowat 14.000 deelnemers aan de enquête zijn inderdaad van financiële aard:

  • Meer sparen
  • Beter zijn geld beheren door op de uitgaven te letten

Niet minder dan 43% van de Belgen, of bijna de helft van de bevolking, zet ‘meer sparen’ met stip bovenaan de lijst. België staat daarmee 7de op 14 van de bevraagde landen. De eerste plaats is weggelegd voor de Roemenen, van wie 59% zegt meer geld in de spaarsok te willen steken. Voor Ian Bright, Senior Economist bij ING, wordt die keuze wellicht beïnvloed door de moeilijke economische situatie in Europa.

Voornemens verschillen in functie van leeftijd

Interessante vaststelling in heel Europa: de voornemens verschillen naargelang de leeftijdscategorie. Wie jonger is dan 35, wil meer sparen. In de leeftijdsklasse van 35 tot 54 jaar daarentegen geven mensen de voorkeur aan de terugbetaling van schulden. En wie ouder is dan 55 wil z’n geld beter beheren door beter op zijn uitgaven te letten.

Ian Bright linkt die verschillen aan de natuurlijke evolutie in een mensenleven: wie jonger is dan 35 verkiest te sparen voor de realisatie van zijn plannen en projecten. Mensen tussen de 35 en de 54 hebben over het algemeen geleend voor hun huis of om de studies van de kinderen te bekostigen. Hun aandacht gaat naar de terugbetaling van die schulden.

Hoe dan ook, 2013 zal in het teken van sparen staan.

En u, hebt u zich dat goede voornemen ook al gesteld? Laat het ons weten door onze peiling in te vullen!