HomeSlim sparen10 tips om te besparen op uw boodschappen

10 tips om te besparen op uw boodschappen

Wie instaat voor de boodschappen in zijn/haar huishouden, weet dat het bedrag op het kassaticket snel en onopgemerkt flink kan aantikken. Dat kan echter met een paar trucjes eenvoudig vermeden worden.

1. Stel een lijstje op en hou u eraan

Het boodschappenlijstje geldt nog altijd als spaartip nummer één. Om uw lijstje zo volledig mogelijk te maken, kunt u best de gerechten plannen die u de volgende dagen wilt klaarmaken. Kijk ook eens in uw kasten om te zien wat u nog in huis hebt. In de winkel respecteert u nauwkeurig uw lijstje. Zo laat u zich niet verleiden door impulsieve aankopen.

2. Vermijd afleidingen

Het is belangrijk uw hoofd bij de zaak te houden. Vermijd shoppen met een hongergevoel. Het zet u alleen maar aan om te veel te kopen. Telefoneer niet als u in de winkel bent. En als u kinderen hebt, laat ze dan in de mate van het mogelijke thuis. U zult makkelijker duidelijke en rationele beslissingen kunnen nemen.

3. Neem uw tijd

Haast en spoed is zelden goed, ook als u boodschappen doet. Neem uw tijd om te oordelen welke producten het best voldoen aan uw boodschappenlijstje. En welke qua prijs-kwaliteit aan uw (budgettaire) wensen voldoen.

4. Beperk de hoeveelheid die u kunt meenemen

Een mandje is sneller gevuld dan een winkelwagentje. Een boodschappentas kan minder aan dan een uitklapbak. Met de fiets of te voet kunt u minder meenemen dan wanneer u met de auto gaat. Zo beperkt u uzelf tot wat u écht nodig hebt.

5. Ga slim om met aanbiedingen en kortingen

Stel uzelf de vraag of bepaalde aanbiedingen en kortingen wel echt in uw voordeel spelen. Koopt u zo niet te veel? Zijn de standaardprijzen van andere producten niet goedkoper? Hebt u de producten in kwestie echt nodig?

Ga ook op zoek naar aanbiedingen voor producten die op uw boodschappenlijstje staan. Of mogelijke alternatieven. Waarom bv. niet wokken met rundsvlees in plaats van kip, als het rundsvlees in aanbieding staat?

6. Kijk hoger en lager

De manier waarop producten in rekken worden gezet is niet op goed geluk gedaan. Er zit een hele strategie achter. De duurdere producten staan steevast op ooghoogte. Of op plekken waar mensen doorgaans het meest kijken. Kijk dus ook hoger of lager voor goedkopere producten. Dat zijn dikwijls ook de huismerken, die meestal (een stuk) goedkoper zijn dan A-merken.

7. Vergelijk prijzen

Mensen zijn gewoontebeestjes en durven al eens vasthouden aan een bepaald merk of product. Toch kan het heel wat uitmaken om af en toe de switch te maken door prijzen te vergelijken. Dat geldt trouwens ook voor de supermarkt waar u uw boodschappen doet. Bent u daar wel altijd het goedkoopst uit? Kijken en vergelijken is de boodschap!

8. Vermijd kant-en-klaar

Bereide maaltijden, vers of diepgevroren, maken het leven makkelijk. Maar doorgaans ook een stuk duurder. Kook dus zo veel mogelijk met verse ingrediënten.

9. Kijk uit met groenten en fruit

Het voordeel van de supermarkt is dat u er alles vindt. Soms is spreiden echter beter voor uw budget. Fruit en groenten zijn goedkoper en dikwijls van een betere kwaliteit op de markt. Ga dus naar de dichtstbijzijnde markt om er uw verse producten te kopen. Als het enigszins kan, ga dan tegen het sluitingsuur. U kunt het dan misschien op een akkoordje gooien met de marktkramer.

Of waarom legt u niet gewoon uw eigen moestuin aan? Zet er dan meteen ook wat kruiden in. Ook daar valt heel wat op te besparen!

10. Gebruik uw kortingskaarten en -bons

Als u regelmatig naar dezelfde supermarkt gaat, is het interessant om u als klant te registreren. U krijgt dan een getrouwheidskaart waarmee u kleine besparingen doet. Vergeet trouwens niet de promoties te bekijken die u in uw brievenbus krijgt. Knip de bons uit van producten die u van plan bent te kopen.