HomeSlim sparen10 tips om te besparen

10 tips om te besparen

Een tijdje geleden gaven we u al tips om in uw uitgaven te snoeien. Het onderwerp blijft actueel. In de huidige context is het meer dan ooit belangrijk om te besparen. Hulp nodig? Hieronder vindt u 10 tips.

1. Hou een huishoudboekje bij

Hou uw bonnetjes bij en noteer uw uitgaven een keer per week in een huishoudboekje. Zo krijgt u een zicht op uw uitgaven. En weet u waar u makkelijk op kunt besparen. Ofwel houdt u alles bij op papier ofwel in een Excel-bestand. Download hier een voorbeeld.

2. Maak een boodschappenlijstje en hou u eraan

Het is bewezen: als u een boodschappenlijstje maakt en u zich eraan houdt, geeft u een pak minder uit.

3. Nodig uw vrienden thuis uit

Op restaurant gaan kost heel wat geld. Nodig uw vrienden thuis uit. Hou het simpel en vraag dat elk van hen een gerecht meebrengt. Zo leert u nieuwe dingen kennen. Bovendien bespaart u heel wat.

4. Wacht 24 uur voor u op ‘kopen’ klikt

Vandaag kunt u alles met één klik kopen. Maar let op met impulsieve aankopen. Wacht 24 uur voor u iets koopt. En vermijd zo dat u spullen koopt die u niet echt nodig hebt. U bespaart geld en gaat er veel bewuster mee om.

5. Kies voor kwaliteit, niet voor kwantiteit

Dat geldt vooral voor kledij, huishoudapparaten, enz. U bent dikwijls geneigd om het goedkoopste te kiezen. Maar op lange termijn is het meestal interessanter om iets meer uit te geven. Koop bv. liever duurdere maar stevigere schoenen.

6. Let altijd op de prijs

Vergeet niet om prijzen te vergelijken. Het is niet nodig om alle folders uit te pluizen. Met de app ‘Prijsvergelijk’ (beschikbaar voor iOS en Android) ziet u in één oogopslag de prijzen in alle supermarkten uit uw streek.

7. Koop slim

Moet u een nieuw huishoudapparaat kopen? Bekijk dan zeker of het zuinig is. Als het veel energie verbruikt, zult u het aan uw factuur voelen. Met de EcoGator-app (beschikbaar voor iOS en Android) scant u het energielabel. De app vertelt u hoeveel u betaalt voor het verbruik, zowel op jaarbasis als voor de hele levensduur van het toestel. U kunt de app gebruiken voor diepvriezers, droogkasten, wasmachines, vaatwassers, verlichting en televisies met een Europees energielabel.

8. Bespaar op uw autoverzekering

Respecteer eerst en vooral de verkeersregels en vermijd zo ongevallen. Dan stijgt uw bonus-malus niet. Legt u weinig kilometers af? Zeg dat dan tegen uw verzekeraar. Misschien krijgt u een gunstiger tarief. Kijk ook na of uw auto niet oververzekerd is. U hebt bv. geen omnium meer nodig als uw auto al wat ouder is. Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid volstaat dan.

9. Koop grote hoeveelheden

Leg een voorraad aan van voedingsmiddelen die niet snel bederven, schoonmaakmiddelen en producten voor uw dagelijkse hygiëne. Meestal krijgt u korting als u in het groot koopt. Profiteer ervan en verminder zo uw uitgaven.

10. Zeg uw vaste telefoonlijn op

Telefonie is de laatste jaren enorm geëvolueerd. De meeste mensen gebruiken hun vaste telefoonlijn niet meer. Maar ze blijven er toch voor betalen. Zegt u dat abonnement op, kunt u jaarlijks heel wat besparen.