HomeMijn geld beheren“Winter is coming” - Tips om uw woning voor te bereiden op de komst van de winter

“Winter is coming” - Tips om uw woning voor te bereiden op de komst van de winter

De (na)zomerzon bleef verrassend lang in het land. Maar er is geen ontkennen aan: de dagen worden korter, en de bladeren ondergaan weer de wetten van de zwaartekracht. De herfst sluipt het land in, en dat betekent dat ook de winter alweer sneller daar zal zijn dan u denkt. Bent u al voorbereid op wat komen gaat?

Door uw woning voor te bereiden op de winter, vermijdt u mogelijke onaangename verrassingen. Zorg ervoor dat uw woning bestand is tegen streng winterweer…en u dus binnen gewoon lekker kunt genieten van warmte en gezelligheid. Naast de voor de hand liggende tip om uw woning zo goed mogelijk te isoleren, onderneemt u best volgende stappen:

Laat uw verwarming nakijken

Als u uw woning verwarmt via een verwarmingsketel is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Hoe vaak dat nodig is, hangt af van het type verwarming.

  • Centrale verwarming op mazout: jaarlijkse controle door een technische specialist (wettelijk verplicht)
  • Kachel op mazout, hout of steenkool: jaarlijkse controle, eventueel vaker afhankelijk van het gebruik
  • Kachel of centrale verwarming op gas: tweejaarlijkse controle

Laat de schoorsteen vegen

U houdt van een gezellig haardvuur in de woonkamer? Zorg er dan voor dat u de schoorsteen laat vegen voor de winter begint. Want een schouw die niet goed trekt kan alle verbrandingsgassen niet goed naar buiten brengen. Daardoor stapelt roet zich op en raakt de schouw verstopt. Koolstofdioxide kan op die manier gemakkelijk ontsnappen en de bewoners vergiftigen. Controleer meteen ook de warmte- of rookdetectoren in uw huis of appartement. Vervang de batterijen regelmatig en neem zeker goed stof af. Zo bent u zeker dat ze hun werk doen wanneer ze hun werk moeten doen.

Onderhoud uw radiatoren

U verwarmt met radiatoren? Als u ze ontlucht, zullen ze ook in de winter een hoog rendement halen. Als een radiator onderaan warm is en bovenaan koud dan is het tijd om hem te ontluchten. Denk er ook aan om het vuil van de radiatoren te halen om zo onaangename geurtjes te vermijden.

Isoleer deuren en ramen

Check of en waar er lucht binnenkomt als uw ramen en deuren gesloten zijn. Vindt u kleine scheurtjes rondom uw ramen zitten, is het hout rot of is het staal gebogen? Zorg dan dat u het nu opknapt en repareert, om te vermijden dat u later wordt geteisterd door tocht. Niet zeker hoe u hieraan begint? Doe dan zeker beroep op een specialist ter zake!

Maak de dakgoten schoon

Dakgoten zijn discreet en vallen niet op, maar kunnen wel heel wat problemen veroorzaken als ze verstopt raken. Verwijder daarom alle gevallen bladeren en takken. Wacht hiermee tot het einde van de herfst, wanneer de meeste bladeren van de bomen gevallen zijn. Controleer na de verwijdering of het water goed afgevoerd wordt.

Controleer het dak

Uiteraard tellen niet alleen de dakgoten, controleer het dak zelf ook. Liggen alle pannen nog recht? Zijn er gaten of slingeren losse stukken rond? Zo ja, weghalen en herstellen is de boodschap. Niet alleen omwille van mogelijke schade. Een dak in goede staat houdt meer warmte binnen. Eens te meer als het goed geïsoleerd is.

Bescherm waterleidingen tegen vrieskou

Om te vermijden dat waterleidingen bevriezen in de winter, is het aangeraden om regelmatig de hoofdkraan en de watermeter te controleren. Hebt u kranen in niet-verwarmde ruimten, bijvoorbeeld in de tuin? Maak ze dan leeg, en gebruik ze niet in de winter.

Hebt u bovenstaande zaken gedaan, en rilt u nog steeds van de kou in hartje winter? Dan bent u wellicht gewoon een koukleum… De enige remedies die daar tegen helpen: onder een deken nestelen, tegen iemand aan kruipen of een warm drankje drinken. Of waarom niet, een combinatie van de drie!