HomeMijn geld beheren“Hoelang duurt het voor mijn overschrijving uitgevoerd wordt?”

“Hoelang duurt het voor mijn overschrijving uitgevoerd wordt?”

“Als ik een overschrijving doe, binnen welke termijn wordt ze dan uitgevoerd?” (Samantha, 24 jaar)

De uiteindelijke uitvoeringstermijn van een overschrijving hangt af van verschillende zaken:

  • Bij welke bank zit de opdrachtgever?
  • Bij welke bank zit de begunstigde?
  • Wanneer verwerkt de bank van de opdrachtgever de overschrijving in haar systeem?

Wanneer wordt een overschrijving geboekt?

Elke financiële instelling hanteert een bepaalde ‘cut-off time’. Dat is het uur waarop de bank alle in haar systeem geregistreerde overschrijvingen ten laatste doorstuurt. Wilt u weten wat de cut-off time van uw bank is? Kijk dan eens in de algemene voorwaarden van uw bankrekening.

Bij de ‘cut-off time’ zijn er twee mogelijkheden:

  • U voert de overschrijving in op een bankwerkdag voor de cut-off time? Dan wordt ze de dag zelf nog geboekt.
  • Doet u uw overschrijving op een bankwerkdag na de cut-off time, tijdens het weekend of op een feestdag? Dan wordt ze de volgende bankwerkdag geboekt.

Uitvoeringstermijn

In principe gelden de volgende termijnen voor de uitvoering van een overschrijving:

  • Een overschrijving tussen twee Belgische banken wordt doorgaans één bankwerkdag na de boeking ervan uitgevoerd, al kan dat soms een dag of twee langer in beslag nemen. De wettelijke termijn waarbinnen een nationale overschrijving moet gebeuren is sowieso vastgelegd op drie bankwerkdagen.
  • Overschrijvingen tussen rekeningen van dezelfde bank gebeuren meestal dezelfde dag. Het gaat immers om een eenvoudige, interne transfer.
  • Europese en internationale overschrijvingen: als de twee banken binnen de SEPA-zone liggen, is de uitvoeringstermijn gelijk aan die van een overschrijving tussen twee Belgische banken. (Opgelet: vermeld voor uw overschrijving binnen de SEPA-zone altijd het rekeningnummer in het IBAN-formaat). Voor internationale overschrijvingen buiten de SEPA-zone hangt de termijn af van het land en de bank.

Belangrijk: bovenstaande termijnen gelden alleen als alle gegevens correct ingevuld zijn (bedrag, IBAN, naam begunstigde, land).

Wat als uw overschrijving dringend is?

Binnen de SEPA-zone bestaat ook de mogelijkheid om dringende overschrijvingen uit te voeren. Die volgen een andere weg, zodat ze snel uitgevoerd kunnen worden. De cut-off time is ook later. Die overschrijvingen zijn bedoeld voor betalingen die onmiddellijk moeten gebeuren. Daarom zijn ze ook betalend (in tegenstelling tot SEPA-overschrijvingen).

Stel uw vraagBekijk alle vragen